Assalamualaikum dan salam sejahtera...
Selamat datang ke dunia blog saya.Seorang ummi,isteri,anak dan kawan yang baru berjinak dgn dunia blog.Semoga yang baik kita jadikan pedoman dan yang tak baik kita buang jauh2...semoga kita memperolehi keberkatan.Amin...

Selasa, 7 Julai 2009

Akhirnya...

Bukan mudah nak tangkap gmbar ni.Guna webcam laptop je dah x de kamera digital.Sorry gmbr kurang memuaskan...




Kek span coklat dengan ising butter cream






















Begini le rupenyerrr kek yang aku buat.First time buat kek span yang orang selalu dok makan tuk sambut besday 2..Nak tak cara2 membuatnya?


Bahan2

  • 6 bj telur
  • 120 gram gula kastor
  • 130 gram tepung biasa
  • 20 gram serbuk koko
  • 1 sudu teh coklat emulco
  • 1/2 sudu teh esen vanila
  • 2 sudu makan minyak jagung

Cara2 buat

  1. putarkan telur bersama gula.putar hingga kembang dan naik.Aku putar pada tahap kelajuan tinggi selama 10 minit.
  2. Dalam masa kita dok tunggu telur n gula kembang ayak tepung bersama serbuk koko.
  3. Dah kembang telur n gula, switch off mixer. Ok guna senduk kayu masukkan sedikit demi sedikit tepung dan kacau balikkan dengan senduk.Jangan kacau kuat2 sangat tau.Kaup balikkan je.
  4. Then masukkan 2 sudu minyak dan coklat emulco beserta esen vanilla.Kaup balikkan rata2.
  5. Masukkan ke dalam acuan bulat berukuran 8 inci. Alah lantak korang la acuan mana yang bersesuaian...
  6. Ok sebelum masukkan ke dalam oven korang ketuk dulu acuan.Caranya angkat acuan(jangan tinggi2 sgt) then lepaskan ke atas meja.ala mcm gaya hempas tp manja2 gitu...
  7. Oven tu panaskan dulu la pada suhu 180 celcius.
  8. Bakar selama 30 minit atau sehingga masak...
  9. keluarkan kek daripada oven dan telangkupkan atas derai kek/jaring besi agar ia tidak mendap, selepas 5 minit terbalikkan semula dan keluarkan kek. (teknik terpenting dalam proses buat kek span)

*Penting-jangan putar dengan mixer setelah dibubuh tepung

Ok untuk hiasan atas kek aku guna butter je.kalo korang nak guna whipping cream yg dijual kat kedai pon bole.Ikut suka..

Butter cream

  • 1 cawan gula aising
  • 250gram unsalted butter
  • suku cawan air

Cara2

  1. Mula2 panaskan gula degan suku cwn air sehingga larut dan likat.sejukkan
  2. Then putar butter dengan gula tadi sehingga gebu n puteh.Apabila adunan dah likat n tak menitis bila dicedok itu maknanya dah cukup likat.
  3. Apalagi hiaskan kek mengikut citarasa anda..

SELAMAT MENCUBA

3 comments:

~PakKaramu~ on Selasa, Julai 07, 2009 2:54:00 PTG berkata...

Salam,

Jadilah surirumah yang ta'at pada suami

Irtiyah on Selasa, Julai 07, 2009 6:12:00 PTG berkata...

salam

wooowww...

saya sukaaa kek. nyum nyum
bila la leh cuba. iskh... syoknye tgk kek ni.

maslemon on Rabu, Julai 08, 2009 11:00:00 PTG berkata...

cubaan pertama membuat kek span akhirnya menjadi...

Catat Ulasan

ok la tuuu..